Lakatos Levente: Szeress jobban!

, by Kristina

Fülszöveg:
Barbara öt esztendeje megjárta a poklot. Az akkor tizenhét éves, mindent a pillanat szépsége alá rendelő lányt megkísérelték eltenni láb alól. Barbit a lehetőségek városáig, New Yorkig üldözi a múltja, ott igyekszik új életet kezdeni, tervei azonban sorra kudarcba fulladnak. A huszonéves lány vaskos hazugságokba burkolózva él, mígnem egy baljós éjszakán találkozik egy titokzatos, még nálánál is súlyosabb lelki terhet hurcoló férfival. Vajon sikerül megmenteniük egymást a sötétségtől?

Krisz öt éve tartó, tökéletesen gondtalannak hitt párkapcsolata egyik pillanatról a másikra összeomlik. A kiábrándult fiú New Yorkba menekül, hogy tisztázza felkavart érzéseit. Éppen amikor a háta közepére sem kívánja a társaságot, a sors összehozza egy agyontetovált, illegális küzdősportot űző férfival. A titkoktól kemény álca azonban nagyon is sebezhető szívet takar, amely most könnyen megrepedhet…

Barbibébi története öt évvel az első kalandot követően folytatódik! Mennyit változik az ember a felnőttkor küszöbét átlépve? Hogyan találunk valódi önmagunkra, pontosabban arra a személyre, akit majd néhány év múltán ismét átértékelhetünk? Áldozni kell-e a harmóniáért, és utóbbi egyenlő-e a boldogsággal? A legtisztább tükröt önmaguknak állíthatjuk, a kérdés, hogy van-e bátorságunk belepillantani


Barbi és Krisz kalandjai folytatódnak, a Barbibébi története után 5 évvel játszódik az újabb kaland, és immár New York városa ad színteret az izgalmaknak a romantikának, a titkoknak,  felfedezéseknek. 

Számomra lassan indult be a történet, napokig csak pár oldalt olvastam el, valamiért nem kötött le a bevezető, szerintem mindez leginkább azoknak érdekes, akik már ismerik Barbi és Krisz múltját. Az áttörés akkor következett be, mikor mindkét szereplő unalmas élete fordulathoz érkezik és a cselekmény pörgősebbé vált. Onnantól vártam minden szabad percet, amit olvasással tölthettem el.
Úgy vágtam bele Barbi és Krisz legújabb történetébe, hogy nem ismertem az előzményeket. És jelentem, a történet így is érthető, élvezhető és izgalmas volt!

"A válaszok mindent megbonyolítanak, és csak újabb, a végtelenségbe kanyargó kérdésekkel terhelnek."

Két szálon fut a történet egyszerre, fejezetenként váltakozva tekinthetünk be a lány és a fiú életének újabb meghatározó élményeibe. Az egyik szál Krisz kalandját meséli el, az utazást megelőző napját Budapesten, valamint azt a négy napot, amit New York-ban tölt el. Krisz öt éves kapcsolata egyik pillanatról a másikra összeomlik, Norka meggyőző érvelésének köszönhetően pedig nem mondja le az utazást és Simon nélkül száll fel a repülőgépre. És attól a pillanattól kezdve, mikor a fiú melletti ülésen helyet foglal Atlas, nos... onnantól lélegzet visszafojtva vártam, vajon hogyan fogja egyengetni az író kettejük sorsát. Hihetetlen mennyi erő, sóvárgás, vágy és érzelem árad azokból a jelenetekből, amiben Krisz és Atlas együtt van. A két férfi találkozásai sorszerűekké válnak, Krisz bújik a megmentő szerepébe életszeméletének és bölcs gondolatainak köszönhetően. Atlas az illegális küzdősportban meggazdagodott pasi, maga az amerikai álom példaképe lehetne, azzal, hogy a semmiből gazdagodott meg saját erejét használva. Mégis Krisz az álarc alá lát és felismeri a boldogtalanságot, amiben ő maga is épp úszkál.

"Ha veled vagyok, éltetsz, ha nélküled viszont fulladok."

Megfogott Krisz és Barbi felnőtt énje, valamiért érzem, hogy nem kedveltem volna őket annyira az előző részben. Céltudatosak és egyben elveszettek voltak mindketten a maguk módján. Barbi egy álomvilágban élt, önmagát csapta be azzal, hogy elfogadta a sorstól kapott új életét, de amint az élete újabb fordulathoz érkezett, olyan volt mint, aki egy hosszú álomból ébredt.
A lány hiába hagyta maga mögött a magyar fővárost és kezdett új életet, továbbra is szerepet játszik, amire csak akkor eszmél, mikor megismeri a titokzatos Noelt. Elliottal több éve van kapcsolatban, sőt már gyűrű csillog az ujján, de egy sorsfordító pillanatban szembesül azzal, hogy ez is csupán egy álomkép, hiszen továbbra is boldogtalan. Minden akkor válik számára világossá, mikor a pimasz és jóképű bárpultos férfi megmutatja neki, a gyönyör és a meghittség létező dolgok.

"Kár tagadni, az embert előbb-utóbb a saját helyére pöcköli az élet."

A történet több olyan fiatalról szól, akik elveszettek, célokat és új értelmet keresnek az élethez. Fiatalokról, akik megelégelik, amit a sors nekik szánt és valami jobbat, újat, mást szeretnének.
Sok bölcsesség elhangzik, amitől a szereplők kilépnek az átlagból és mondanak, tesznek, gondolnak meglepőt, furcsát, de legtöbbször hasznosat és elgondolkodtatót. Illegális küzdősportot űző pasiktól kezdve, menedékházban bujdosó férfiak és nők csoportján át találkozhat az olvasó nagyon sok izgalmat ígérő szereplővel, akikek élettörténete is izgalmas, nem csak a jelenük és jövőjük.

"Azt hiszed, a nagyravágyás sikeresebb, jobb emberré tesz, pedig csak egyre boldogtalanabb vadállattá korcsosít."

Ahogy azt az írótól megszokhattuk, izgalmat, krimit csempészett a történetbe, amitől a cselekmény többször volt fordulatos. Így az ünnepek alatt, jó volt egy kicsit kikapcsolódni és valamennyire elbújni a könyvben a sok családi összejövetel mellett. Sőt, a különleges helyszínek, amelyeket megfordulnak Krisz és Barbi, nagyon élménydús érzést biztosítanak az olvasóknak.

"Az álmok könnyen a semmibe vesznek, sokan pedig a szertefoszlás után is a megvalósulásra várnak.(...) Képesek örökké várni valami olyasmire,ami soha nem lehet az övéké. Eközben elszalasztják a pillanatot, mely az ábrándozásnál sokkal boldogabbá teheti őket."

A könyvet romantikus műfajba sorolják többen, de senki NE gondolja, hogy azt jelenteni: egy habos babos történet az egész. Nagyon távol áll, az általam nagyon kedvelt romantikus regényektől, hiszen itt kevés a meghitt, szerelmes és szenvedélyes pillanat. A hangsúly a karaktereken van, azok életútjának változásain, sőt maguknak a szereplőknek a változásán. Attól, hogy több szereplő is élete párjára lel, a hangulat nagyon ritkán fordul érzékivé és szenvedélyessé. A fő hangulat az ismerkedésen van, a szereplők összekovácsolódásán. 
Igaz, hogy személy szerint jobban örültem volna, ha a szerelem nagyobb hangsúlyt kap, de így is, jó érzéssel olvastam a könyv végét, mert minden karakter tökéletes befejezést kapott.

"Nem mindent kell megjavítani, ami rossz."

Kiadó: Libri
Sorozat: Barbibébi 2. rész
Megjelenés: 2015 december





12/29 Kristina Blogja
01/09 Insane Life
01/12 Media Addict





Az Aranykönyv-díjas Lakatos Levente már öt regényt, két e-könyvet és egy útmutaó könyvet is megjelentett. Mennyire ismered az író munkásságát? Alább egy-egy idézetet találsz a műveiből, találd ki, hogy melyikhez készült és írd be a Rafflecopter doboz megfelelő sorába.
A megfejtők között egy példányt sorsolunk ki a Szeress jobban! regényből. Ne feledjétek, csak Magyarország területén belül tud a kiadó postázni.


"Arról ábrándozom, hogy a tarkómnál a hajam tövébe markolva az uralma alatt tart, és harapja, csókolja, majd szívja testem legérzékenyebb pontjait."






0 comments: